1

Lørdagsvrimmel: Transjoik og Quintus

Endelig er Lørdagsvrimmel tilbake! Råsterke musikere gir deg sterk, rytmisk musikk. Du går ikke deprimert ut i vintermørket etter denne musikkfesten!

– Det er bare å strekke armene i været og juble. Denne musikken tar tak i sjela, drar deg opp av vintermørket, fyller kroppen din med glede og svinger deg rundt og fargelegger livet ditt i dyprøde farger. (…) Transjoik lager musikk som er opphissende, vital og kraftfull! Sang, strupejoik, bønnerop, rap eller resitasjon? Transjoik er fire musikere som bruker stemmen på en måte du aldri har hørt maken til. Av gamle joikeopptak og diverse andre verdensmusikk elementer, bygger gruppen opp en moderne men samtidig tidløs, suggestiv stemning. Slik beskriver Jazznytt stemninga etter en Transjoik-konsert.

Det blir ikke dårligere av at Transjoik nå har med seg fylkesmusikerne i Quintus på laget. Quintus har i mange år samarbeidet med Frode Fjellheim, og har utviklet en helt egen joikekvalitet i spillet sitt. Tilbake i 2007 ga Quintus ut plata «Nuevje» med samiskinspirert musikk til flotte omtaler. Tidligere i høst mottok de stående applaus og lovord for samspillet sitt med nevnte Fjellheim og Marja Mortensson Trio. Vi spår at dette prosjektet blir minst like godt mottatt!

Quintus ble startet som et profesjonelt band i 1994. Det begynte som en tradisjonell messingkvintett som spilte musikk fra det klassiske repertoaret. Siden da har trommer blitt lagt til. Bandet fortsatte da med å spille rytmisk musikk ved hjelp av egne arrangementer, hovedsakelig basert på folkemusikk fra hele verden. Quintus preges av deres fantasi og glede og entusiasme de kommuniserer med publikum. Quintus forsøker stadig å utvide sine musikalske horisonter. Ved å samarbeide med ulike kunstnere som representerer forskjellige musikalske stiler, fortsetter Quintus å engasjere seg og utvikle nye og spennende kunstneriske konsepter.

Transjoik ble etablert i Trondheim i 1992 . Med sine fem plateutgivelser og et stort antall konserter har de banet vei for å bruke joik som utgangspunkt for moderne musikk. Og enten du kaller det ambient electronica, tchno, trance, joik eller world music, blir du ei mektig opplevelse rikere.

_
_
_